Dumpingsyndroom na een maagoperatie: Wat u moet weten
Een van de grootste afschrikmiddelen voor patiënten met obesitas die een bypassoperatie overwegen, is het beruchte dumpingsyndroom. In dit artikel legt Dr. J. Van de Sande, al jarenlang expert in bariatrische chirurgie, uit wat het dumpingsyndroom is, hoe het ontstaat en wat u eraan kunt doen.
Dumpingen: Hoe ontstaat dit nu?
Het dumpingsyndroom komt regelmatig voor na een maagoperatie, met name na een gastric bypass (RYGB of OAGB) en in mindere mate bij een sleeve gastrectomie. Het ontstaat doordat voedsel te snel vanuit de maag naar de dunne darm wordt afgevoerd. Hierdoor kunnen verschillende buikklachten optreden, omdat de darmen niet gewend zijn om zo snel voeding te verwerken. Normaal blijft voeding een langere tijd in de maag, maar door de maagverkleining verloopt de vertering en opname veel sneller.
De voornaamste oorzaken van dumpingsyndroom
- Suikers: Vooral snelle suikers, zoals die in snoep, frisdrank, vruchtensap, chocolade en koekjes. Onderin dit artikel vindt u een tabel met voorbeelden van verborgen suikers.
- Te snel eten of eten en drinken combineren: Als u tijdens het eten drinkt, zal het voedsel veel sneller door uw kleinere maag naar de darmen worden afgevoerd. Dit vergroot de kans op klachten.
Addertje onder het gras: de hypo
Hoewel veel mensen bekend zijn met het dumpingsyndroom, is er minder bekend over de zogenaamde ‘hypo’s’. Dit geldt niet alleen voor patiënten, maar ook voor huisartsen en medisch specialisten.
Een hypo treedt meestal 1 tot 3 uur na de maaltijd op. Net zoals bij diabetespatiënten kan de bloedsuikerspiegel sterk schommelen door de snelle opname van suikers. Uw hersenen, die volledig afhankelijk zijn van suikers als energiebron, reageren hierop met een alarmsignaal. Dit leidt tot symptomen die soms lastig te herkennen zijn.
Wat zijn nu de klachten?
Bij het dumpingsyndroom maken we onderscheid tussen vroege en late symptomen.
Vroege dumpingklachten
- Een vol en opgeblazen gevoel
- Hartkloppingen
- Duizeligheid
- Zwaktegevoel of flauwvallen
- Diarree
- Misselijkheid
- Buikpijn en darmkrampen
Late dumpingklachten
- Koud zweet
- Trillen en een onrustig gevoel
- Bleke huid
- Duizeligheid
- Honger en slaperigheid, met een sterke behoefte aan suikers
- Flauwvallen in ernstige gevallen
Is het dumpingsyndroom gevaarlijk?
Gelukkig is het dumpingsyndroom op zichzelf niet gevaarlijk. Hoewel de klachten vervelend kunnen zijn, veroorzaken ze geen blijvende schade en verdwijnen ze vanzelf.
Behandeling van het dumpingsyndroom: preventie staat voorop
Met een paar simpele aanpassingen in uw eetgewoonten kunt u dumpingsyndroom grotendeels voorkomen:
- Eet rustig en kauw goed: Neem de tijd voor uw maaltijden, minimaal 20 minuten per maaltijd.
- Houd een vaste eetstructuur aan: Kies voor vijf tot zes kleine eetmomenten per dag en maak gezonde productkeuzes in overleg met uw diëtist.
- Eten en drinken scheiden: Drink niet tijdens het eten, maar wacht 30 minuten voor of na een maaltijd. Dit voorkomt niet alleen dumpingsyndroom, maar helpt ook bij het beheersen van gewichtstoename op de lange termijn.
- Vermijd snelle suikers en fastfood: Beperk suikerhoudende dranken, vruchtensappen, snoep, gebak, zoet beleg, lactoserijke zuivelproducten en junkfood. Deze producten bevatten vaak een combinatie van snelle suikers en vetten.
Wat als klachten blijven aanhouden?
Als bovenstaande adviezen niet voldoende helpen, neem dan contact op met uw chirurg of diëtist. In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de klachten te verminderen. Dit gebeurt echter alleen als andere behandelopties niet effectief zijn.