Hoogdag Bariatrisch Centrum met openingssymposium

Hoogdag Bariatrisch Centrum met openingssymposium

Maandag 30-09-2024 – Zoals de meesten onder jullie al wisten onderging het centrum een metamorfose na een onfortuinlijke brand juni vorig jaar. Om de heropening van het centrum te vieren werd gisteren een openingssymposium gehouden voor huisartsen en specialisten uit de regio. Na maandenlange voorbereiding werd een rijkelijk gevuld programma samengesteld waarin zowel de precieze werking van het centrum, maar ook de meest recente ontwikkelingen in de behandeling van overgewicht aan bod kwamen. Tevens was Professor Dr. M. Lannoo van UZ Leuven te gast om zijn uitgebreide expertise met ons te delen.

Professor dr. M. Lannoo

Na een verwelkoming van de genodigden mocht Professor dr. M. Lannoo als eerste een presentatie geven. Hierin werd veel aandacht besteed aan de erkenning van obesitas als chronische ziekte en dieper ingegaan op de precieze werking van de verschillende operaties. Gezien Professor M. Lannoo het grootste deel van de evolutie van bariatrie heeft meegemaakt kon hij hier op zeer intrigerende wijze uitleg over geven. Hij sloot dan ook de presentatie af met de boodschap dat obesitas als ziekte niet mag onderschat worden en een multidisciplinaire en voortdurende aanpak vereist.

Rob van der Zande

Als 2e spreker mocht onze eigen Rob Van der Zande uitleg geven over het belang van fysiotherapie binnen ons behandelcentrum. Daarbij werd eerst aangetoond dat sport en beweging wel degelijk hun plaats hebben in een gezond en fit leven. Daarnaast kwam het belang van het voortraject onder de aandacht. Door het sporten reeds voor de operatie op te pakken wordt niet alleen een mentaliteitswijziging in gang gebracht, maar ga je ook fitter de operatie in. Dit leidt dan weer bewezen tot minder complicaties rondom de operatie. Ook na de ingreep is het van belang te blijven sporten. Hiervoor is er een aanbod in ons natraject.

Dr. M. Kuipers

Na een korte pauze was het dan de beurt aan dr. M. Kuipers, bariatrisch arts. Zij kon ons meer uitleg geven over de gespecialiseerde GLI die dit vorig jaar is opgestart. Hoewel de internationale richtlijnen bij obesitas het belang van een gespecialiseerde GLI benadrukken bestaat deze tot op heden helaas nog niet en wordt dit ook nog niet vanuit de zorgverzekeraar vergoed. Gelukkig kon met financiële steun van het Bravis ziekenhuis een groep van 24 patiënten met een gemiddeld BMI van 36.5 bij ons starten. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat toch meer dan 75% van de patiënten 5% gewicht kwijt is en 38% zelfs 10% of meer! Binnenkort volgen nieuwe resultaten.

dr.I. Rietveld

Hierop aansluitend bracht dr.I. Rietveld, internist en endocrinoloog, verbonden aan het bariatrisch centrum, uitleg over de verschillende medicamenteuze behandelingen van obesitas. Hierbij kwamen ook de laatste ontwikkelingen aan bod en de steeds veranderende regels rondom terugbetaling. Hoewel momenteel de medicatie nog in haar kinderschoenen staat belooft deze wel een waardige partner te worden voor chirurgie bij de juiste patiënten.

Dr. R Snoekx

Vervolgens sprak ook Dr. R Snoekx, bariatrisch chirurg en organisator van het symposium over de behandelmogelijkheden bij gewichtstoename na bariatrische chirurgie. Revisiechirurgie wordt reeds jaren uitgevoerd in ons bariatrisch centrum en hierdoor ontwikkelde een expertise in de behandeling van weight regain. Sinds dit jaar verloopt dit via een volledig afzonderlijk stroomschema en behandelstructuur waar de aandacht integraal gaat naar de individuele patiënt en diens behoeften en noden. Binnenkort zullen de eerste resultaten van de nieuwe aanpak gepubliceerd worden.

dr. P. Feskens

Nog voor de welverdiende avondmaal viel de beurt te eer aan dr. P. Feskens, oprichter en medisch manager van het bariatrisch centrum. Zijn werk spitst zich de laatste jaren in het bijzonder toe op de ontwikkeling en verdere perfectionering van de robotchirurgie in de bariatrie. Aan de hand van 2 casussen bracht dr. P. Feskens een visueel beeld van het verloop van de operaties. Daarnaast kwam de diversiteit aan mogelijkheden door technologische vooruitgang aan bod. Een niet te onderschatten voordeel van de robotchirurgie bleek de toegenomen ergonomie voor de chirurg. Dit stelt de chirurg in staat om veel langer zijn beroep uit te oefenen zonder lichamelijke klachten.

Laureen van Zon

Nadat de batterijtjes waren opgeladen viel dan de laatste sessie voor de diëtisten en psychologen. In een zeer mooi overzicht kon Laureen van Zon ons bijbrengen over het belang van de diëtiste voor- tijdens- en ook zeker na de operatie. Hierbij kwam ook uitgebreid het belang aan goede voeding, eiwitinname en vitamines aan bod. Daarnaast kregen de huisartsen meer uitleg over het herkennen en aanpakken van vroege en late dumpings.

Linda Dietvorst en Eva van Eekelen

Last but not least kwam dan een duopraatje van onze psychologen Linda Dietvorst en Eva van Eekelen. Hierbij werd vooral gekeken naar het belang van een goede screening en het juist selecteren van patiënten voor een voortraject danwel extern traject. In het natraject ging dan weer de aandacht naar de begeleidende rol van de psychologen en samenwerking met huisartsen.

Na een rijk gevulde dag aan informatie en wetenschap kon iedereen nog napraten onder het genot van een hapje en een drankje

We danken iedereen voor hun komst en in het bijzonder de sprekers en organisatoren voor dit geweldig symposium!

Dr. J. Van de Sande, bariatrisch chirurg