Ilona viel ruim 60 kilo af na een maagverkleining

Ilona viel ruim 60 kilo af na een maagverkleining en mini-bypass

“Mensen denken dat het makkelijk is, maar het is hard werken”

Ilona Trapman (33 jaar) woog 152 kilo toen ze in 2017 besloot om een maagverkleining (sleeve operatie) te ondergaan. Hoewel ze daarmee succesvol 40 kilo verloor, bleef ze worstelen met overgewicht. In de jaren na haar operatie ging ze onder andere aan de slag met een personal trainer, voedingsbegeleiding en verschillende afslankprogramma’s, maar het lukte haar maar niet om haar streefgewicht te halen. Ilona besloot daarom opnieuw om een maagoperatie te ondergaan. Dit keer een mini-bypass. Dit is een operatie waarbij de dunne darm aan een kleine maag wordt bevestigd. “In januari 2023 ben ik geopereerd en in drie maanden tijd ben ik 20 kilo afgevallen. Maar dat gaat niet vanzelf. Een maagverkleining of mini-bypass is geen wondermiddel. Je moet er hard voor werken.” 


Drie maanden na haar ingreep sprak Ilona met bariatrisch chirurg Gerhard van ’t Hof over haar ervaring, haar fysieke en mentale transformatie en haar doelen.

Je bent na je maagverkleining (gastric sleeve) al heel veel afgevallen. Wat heeft jou naar het Bariatrisch Centrum gebracht?
Het ziekenhuis waar ik mijn maagverkleining had ondergaan durfde een nieuwe operatie niet aan. Een vriendin vertelde me toen over het brede aanbod van het Bariatrisch Centrum in Bergen op Zoom. Ik besloot contact op te nemen en mocht langskomen voor een intake voor een mini-bypass. Het intaketraject bestaat uit gesprekken met een diëtist, psycholoog, fysiotherapeut en chirurg. Je hoort pas op je laatste afspraak of je geopereerd mag worden. Dat vond ik heel spannend, maar ik ben goed begeleid. Al zou ik tien keer bellen, de medewerkers van het Bariatrisch Centrum stonden voor mij klaar.

Het is nu drie maanden geleden dat je geopereerd bent. Voel je je anders dan voor je operatie?
Ik voel mij echt een stuk beter. Ik ben weer 20 kilo afgevallen en ik merk dat ik nu beter en langer kan bewegen. Mentaal gaat het ook super. Vroeger kon ik mij nog wel eens verstoppen, maar nu geniet ik veel meer van het leven en ga ik weer graag de deur uit.

Waar zit hem dat in?
Dat heeft misschien wel te maken met hoe ik naar mijzelf kijk en dat ik de afgelopen tijd geleerd heb om meer van mijzelf te houden. De positieve reacties van mensen om mij heen doen ook goed. Die hebben mijn zelfvertrouwen wel een boost gegeven.

Je bent vanaf je eerste operatie ongeveer 60 kilo afgevallen. Hoe kijk je nu naar jezelf?
Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik nog steeds de Ilona van 20 kilo geleden. De Ilona die nog veel te zwaar is. Dat vind ik lastig. En dat maakt ook dat ik het soms moeilijk vind om te horen dat ik zoveel ben afgevallen, want als ik in de spiegel kijk dan zie ik dat zelf niet. Om de zoveel tijd maak ik foto’s van mijzelf. Dat helpt gelukkig. Door de foto’s naast elkaar te leggen zie ik de stappen en het gewichtsverlies dat ik doorgemaakt heb wel. Dan zie ik nu een veel gezondere en gelukkigere Ilona.

En wat voel je dan?
Daar word ik blij van én trots! Maar ik ben er nog niet hoor, ik wil nog tien kilo afvallen zodat ik onder de 90 kilo uitkom. Daarnaast wil ik de komende tijd verder aan mijzelf werken. Ik wil bijvoorbeeld leren hoe ik positiever naar mijzelf kan kijken.

Dat is binnen het Bariatrisch Centrum een heel belangrijk thema. Het is na een operatie namelijk best even schakelen. Je moet anders met jezelf omgaan, maar andere mensen gaan ook anders met jou om. Dit traject start ongeveer zes maanden na je operatie en bestaat uit groepsessies onder begeleiding van een psycholoog.
Daar kijk ik heel erg naar uit. Na mijn operatie verloor ik heel snel gewicht, maar mentaal kon ik het niet bijbenen. De complimenten zijn fijn, maar soms denk je ook weleens: ‘Zag ik er dan zo slecht uit voor mijn operatie?’.

Wat is volgens jou het grootste misverstand van een bariatrische operatie?
Mensen gaan er vanuit dat het makkelijk is en ze hebben vaak een vooroordeel, maar een maagverkleining of mini-bypas is geen wondermiddel. Het is een hulpmiddel en je moet na een operatie hard werken om het gewenste resultaat te krijgen. Zo ben ik bijvoorbeeld heel de dag bezig met eten, drinken, beweging en mijn medicatie. Veel mensen denken dat ze afvallen als ze maar één keer op een dag eten, maar dat hoeft helemaal niet. Vroeger at ik twee keer op een dag, nu zes keer. Regelmaat is heel belangrijk. Je hebt dan veel minder schommelingen en daardoor voel je je beter. De zes eetmomenten zorgen ervoor dat je stofwisseling op gang blijft en dat je geen bloedglucosedip (hypo) krijgt.  Een maagoperatie is geen snelle oplossing, het is echt een levenslange toewijding. Een nieuwe manier van leven.